01.07.21

Verschil tussen een boot wakeboard en een kabel wakeboard

Wil jij weten wat het verschil is tussen een wakeboard voor achter de boot en achter de kabel? Wij leggen het je uit. Er zijn een paar belangrijke verschillen en deze hebben heel veel invloed op hoe het board reageert, hoe stevig het is en dus ook wat jij er mee wil doen.

Prijs

Wanneer je begint met zoeken naar je eerste wakeboard wil je waarschijnlijk niet meteen de hoofdprijs uitgeven. Begrijpelijk en als je op prijs selecteert kom je waarschijnlijk veel boot wakeboards tegen in het lagere prijs segment. Dit komt 100% door het materiaalgebruik, in de wakeboards voor achter de boot vind je namelijk vaak goedkopere materialen, bij de volgende verschillen lees je waardoor dit komt.

Base / onderkant

We beginnen met een belangrijk verschil, namelijk de base, oftewel de onderkant van het board. Dit is vooral bij kabel wakeboards erg belangrijk. bij cable parks vind je meestal obstakels zoals schansen en sliders. Hier knal jij met je wakeboard overheen en dit veroorzaakt slijtage. Daarom hebben alle kabel wakeboards een harde base. Elk merk gebruikt verschillende benamingen zoals impact base, HIT base, of slider base.

Achter de boot maak je gebruik van de wake, oftewel de hekgolf van de boot om te springen. Je wakeboard raakt alleen het water aan en krijgt dus eigenlijk geen impact te verwerken. Hiedoor heeft een boot board geen impact base nodig, dit maakt het board lichter en ook goedkoper.

Kabel wakeboards zijn gemaakt om op obstakels te gebruiken

Vinnen / channels

Wanneer je een boot board ziet zul je zien dat hier vaak veel channels, oftewel kanaaltjes in de base van het board terug te vinden zijn. Daarnaast zijn er vaak vinnen ingebouwd, of zitten er afneembare vinnen op het board. Met vinnen, of channels kun je makkelijker sturen in het water, heb je meer grip en kun je dus ook makkelijker aansnijden op de wake achter de boot.

BIj een kabel board zijn vinnen eigenlijk uit den boze. De vinnen zitten in de wek wanneer je over een obstakel wil, sterker nog bij de meeste cables mag je met vinnen niet eens over een obstakel heen. Dus je vind hoogstens afneembare vinnen op je kabel board. Er zijn wel boards met channels, vaak minder extreem als bij boot boards, maar er zijn ook meer genoeg boards te vinden zonder channels en dus met een helemaal vlakke base.

Kern

Tegenwoordig zijn eigenljik alle kabel wakeboards voorzien van een houten kern. Dit is flexibel waardoor het board mee "veert" wanneer jij op een slider springt en veel impact kan incasseren. Kort door de board houten boards zijn sterker dan foam boards.

Veel bootboards worden gemaakt van foam. Foam is lichter, heeft meer drijfvermogen en het is goedkoper om hier een board mee te produceren (zie verschil nummer 1, de prijs!). Dit maakt foam boards perfect voor achter de boot wanneer je alleen maar water raakt. Het board heeft dan namelijk weinig klappen te incasseren en zal het niet snel stuk gaan. Een nadeel van foam ten opzichte van hout is dat het minder impact aan kan. 

Video

Voor het gemak heeft Geryan het hieronder ook opgenomen, superkort zodat jij het in een goede minuut weet!

Conclusie

Het antwoord op de vraag, wat is het verschil tussen een boot en kabel wakeboard? Een kabel wakeboard is sterker en flexibeler dan een boot wakeboard dankzij een houten kern en impact base. Een boot board is stijver, lichter en stuurt makkelijker dan een kabel wakeboard dankzij een foam kern en vinnetjes onder het wakeboard.

Als je een keuze hebt gemaakt voor het type board, heb je nog veel verschillen tussen wakeboards en verschillende lengtes. Kom je er niet helemaal uit? Stel je vraag in de comments of kom langs in de winkel.


Read all about it!

Weitere aktuelle Blogbeiträge finden Sie unten...

Mega Extreme Super SALE Ultra

Der härteste Snowboard-Sale Europas ist jetzt bei Down Town verfügbar. Wir haben bereits große Rabatte auf die Produkte, aber mit dem richtigen Code erhalten Sie einen zusätzlichen Warenkorb-Rabatt zusätzlich zu den aktuellen Rabatten.

ontwerp-the-down-town-delta

2 winter geleden lanceerden we ons eerste eigen snowboard, de Down Town Delta. Vuig zorgde voor de graphics en THE boardscompany perstte ons board. 2 jaar later is het tijd voor een nieuwe print en jij kan die ontwerpen!

Schermafbeelding 2022-10-13 om 13.21.31

Binnenkort richting de bergen? Dan is een goede inpaklijst een fijne start. Hieronder vind je alle essentials voor jouw snowboardvakantie.

burton-kerst

Während der Weihnachtsferien ist Down Town natürlich wie gewohnt geöffnet. Mit der Einkaufsnacht am Donnerstag, aber bitte beachten Sie, dass wir am ersten Weihnachtsfeiertag und am Neujahrstag geschlossen sind!

snowboard-advies-op-afspraak

Ab sofort ist es möglich, einen Termin für eine Snowboard-Beratung im Shop zu vereinbaren! Über den unten stehenden Link können Sie für die Beratung über Snowboards, Bindungen, Schuhe, Helme und Brillen wählen.

Kom je schoen zetten!

Sinterklaas is in het land en je vanaf nu je schoen komen zetten bij Down Town! Snowboardschoen, skateschoen, of een skate, zet hem in onze schoenenkast en op 5 december is je schoentje gevuld door de Sint en zijn Pieten!

TryBeforeYouBuy_1080x1080_1

Willst du ein Snowboard testen, bevor du es kaufst? Das können Sie! Fast alle unsere Marken sind in den Snowboard-Testnächten zu finden! Teste dein neues Snowboard hier und wenn es dir gefällt, kannst du es im Laden kaufen.